Hem
Om Winnet Halland
NYHETSBREV
Win to Win
Färgat affärsliv
Kalendarium
Kontakt
Länkar
Kungsbacka
Varberg
Falkenberg
Laholm
Hylte
Halmstad
Logga in
  Färgat Affärsliv

Färgat affärsliv


Winnet Halland har genomfört en förenklad analys av hur tidningen Hallands Affärer skriver om företagare och företagande utifrån genusperspektiv. Syftet med analysen är att på ett enkelt men kraftfullt sätt visa OM och HUR media skiljer i rapporteringen om det är en man eller en kvinna.

Arbetet har genomförts av Elin Amundsen Grinaker, dramaturg och genusdebattör i Norge. Hon har gjort liknande analyser i Danmark, Norge och i Sverige, i Kalmar. Genom att med rosa respektive blå överstrykningspenna färglägga det som skrivits i tidningen utifrån kvinnors och mäns företagande har hon analyserat innehållet för att se om det finns olikheter i hur män och kvinnor intervjuats och beskrivits.

Resultat: i 3 nummer av tidningen var:

Totalt 60 sidor

Övervägande blå sidor: 44= 73,3%

Övervägande rosa sidor: 11=18,3%

Lika/ingen representation av kön: 5=8,3%

Med tanke på att 20 % av företagare i Halland är kvinnor så ligger rapporteringen i nivå med verkligheten. Däremot beskrivs män och kvinnor i textinnehållet på olika sätt.

På ett stereotypt sätt beskrivs kvinnors företagande med ord som: tjejer, äventyr, hot,  växer tillsammans, stöd, hjälp. Ofta med negativ eller nedvärderande ton.

Männens företagande beskrevs med ord såsom: 400 får jobb, satsar, god affär, innovativ miljö, miljardindustri, står bergfast, rätt strategi, snabb expansion. Här regerar optimism och framgång.

Med andra ord beskrivs männens och kvinnors företagande olika, troligen helt omedvetet. Slutsatsen är att vi alla inklusive journalister, tjänstemän, politiker, beslutsfattare, men framförallt civilsamhället behöver bli medvetna om hur våra ordval påverkar, En annan slutsats är att det behövs fler kvinnliga förebilder i media. Winnet Halland fortsätter med opinionsbildningen för jämställt näringsliv i Halland.

Utställningen är tillgänglig för alla, vi kommer gärna och visar den, tillsammans med en sammanfattning av Elins föreläsning! 

Färgat Affärsliv
ladda ner broschyr (PDF)
och läs om resultatet!!


Ta del av utställningen!

Vi kommer gärna ut och visar utställningen på skolor, organisationer och föreningar, med en sammanfattning av Elins föreläsning. Kontakta oss!

Få broschyren hemskickad!
maila oss ditt namn,
adress och antal broschyrer som du önskar.


Kontakta oss: halland@winnet.se

eller ring 0709-201233
    
Vår verksamhet
finansieras avProvided by Webforum